Spánek: Proč je životně důležitý a co se děje, když ulehnete do peřin?

Zavřít oči, spočítat ovečky a spát – jak jednoduché, že? Nenechte se mýlit. Spánek se skládá z velmi komplikovaných procesů. Díky nim můžete začít každý nový den s čistou hlavou a dostatkem energie. Proč konkrétně je spánek důležitý, co se během něj s vaším tělem děje a jak může jeho kvalita ovlivnit váš život – to se dočtete v dnešním článku.

Člověk prospí asi třetinu života

Je to tak. Tento údaj svědčí o tom, jak moc jsme na spánku závislí. O to víc je zarážející, že toho o něm ještě stále mnoho nevíme. Vědci se vlastně neshodují ani v otázce jeho hlavního účelu.

Jedna teorie říká, že tvorové, již jsou neaktivní v noci, mají větší pravděpodobnost přežití ve dne. Jiná zase například hovoří o tom, že spánek je nezbytný pro reorganizaci nervů v mozku. Pojďme se ovšem podívat na to, co věda o spánku už dokáže říct s jistotou.

Co se děje, když ulehnete do peřin?

V průběhu spánku dochází ke střídání dvou hlavních fází:

NREM fáze = spánek bez rychlých pohybů očí

REM fáze = spánek s rychlými pohyby očí

Když zamhouříte víčka a usnete, zpomalí se nejen vaše mozkové vlny, ale i srdeční frekvence a pohyby očí. Nastává fáze NREM 1, v níž spíte velmi lehce. Po asi 7 minutách začne klesat vaše tělesná teplota. Zároveň se úplně zastaví pohyby očí a uvolňuje se napětí ve svalech. Mozkové vlny se v této NREM 2 fázi ještě zvýší, ale jen na chvíli. Opravdu hluboký spánek přichází až s fází NREM 3. V jejím průběhu započíná množství regeneračních procesů, kterým vděčíme za takový ten příjemný a svěží pocit po probuzení.

Ve 4. fázi se dají oči do pohybu ze strany na stranu a zrychluje se dech. Také se významně zvýší mozkové vlny. Jedná se o REM spánek, během něhož mozek zpracovává informace z uplynulého dne. To je důvod, proč se vám v této fázi zdají sny.

Na co má spánek zásadní vliv? Například na tyto 3 oblasti:


1. Imunita

Výzkum z roku 2017 potvrdil, že spánek a imunita spolu zásadně souvisí. Ve spánku totiž tělo vytváří tzv. cytokiny = protizánětlivé proteiny. Zároveň se produkují nové imunitní buňky. Zjednodušeně lze říct, že když člověk málo spí, imunitní odpověď jeho buněk se snižuje. Z toho důvodu mohou být jedinci trpící nedostatkem spánku více náchylní k choroboplodným zárodkům.

2. Udržování zdravé hmotnosti

Možná jste na sobě vypozorovali, že když jste málo vyspaní, máte tendenci přes den více mlsat. Je to logické. Tělo se totiž snaží doplnit energii, která mu po probdělé noci chybí.
Tuto potřebu jíst více zapříčiňuje zvýšená hladina ghrelinu. Jedná se o hormon, jenž spouští signály hladu. Jeho míra stoupá právě v případě, že jste nevyspalí. Pokud tedy máte problémy s celodenním uzobáváním všelijakých dobrot, zkuste se zamyslet nad tím, jak spíte.

3. Emoční pohoda

To, jakou jste měli noc, přímo ovlivňuje váš den i co se emocí týče. Vědci například zjistili, že spánek (konkrétně jeho snová REM fáze) hraje klíčovou roli ve zpracovávání negativních a traumatizujících zážitků. Až proto budete mít den „pod psa“, zachumlejte se do peřin a dopřejte si kvalitní a ničím nerušené spaní. Ráno pak vstanete psychicky vyrovnanější a budete připraveni zvládat každodenní stresové situace s grácií.

Jestliže byste na kvalitu spánku nedbali, jistě by se to promítlo ve vašem celkovém rozpoložení. Pravděpodobně byste zaznamenávali nepříjemné pocity hněvu, agrese nebo úzkosti, což by mohlo být spouštěčem těžké deprese.

Použité zdroje:

HEALTHCARE (BASEL), 2019. The Global Problem of Insufficient Sleep and Its Serious Public Health Implications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6473877/  [cit. 27. 4. 2024].

NUNEZ, K. a kol. (2023). What Is the Purpose of Sleep? https://www.healthline.com/health/why-do-we-sleep#takeaway [cit. 27. 4. 2024].

BRINKMAN J. E. a kol. (2023). Physiology of Sleep. Physiology of Sleep – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) [cit. 27. 4. 2024].

AM J CLIN EXP IMMUNOL (2017). Human immune system during sleep. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768894/ [cit. 27. 4. 2024].

AIMS NEUROSCI (2018). Emotion, emotion regulation and sleep: An intimate relationship. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7181893/ [cit. 27. 4. 2024].

Zdroj obrázků:

Freepik | Create great designs, faster


#zhubnichytre

Věříme, že zdravý životní styl zvládnete i vy, pokud se pro něj rozhodnete. Proto jsme spolu s Petrem Havlíčkem vytvořili online kurz a píšeme pro vás inspirativní články, abychom vám na této cestě pomohli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů