Den uteče jako voda a večer, kdy máte konečně chvíli klid, byste snědli vše, na co přijdete (ať už je to sladké nebo slané). Poznáváte se v tom? Pak je možné, že máte sklony k přejídání. Jedná se o velmi častý jev, který lidem brání v hubnutí nebo udržení zdravé hmotnosti. Dobrou zprávou je, že se mu dá s trochou snahy předejít. K tomu ovšem musíte znát příčiny, proč jíte více, než byste měli. Které to mohou být?
Jíte nevyváženě
V první řadě je dobré zamyslet se nad tím, jak vlastně vypadá váš každodenní jídelníček. Máte dostatek bílkovin, vlákniny a zdravých tuků?
Při hodnocení vlastního stravování možná přijdete na to, že jíte kaloricky „bohaté“, ale výživově „chudé“ potraviny, jako jsou třeba uzeniny, polotovary nebo sladkosti. Když vás tedy honí mlsná, tělo vám může dávat najevo, že má málo živin (nikoli kalorií).
Abyste tělu ovšem mohli dopřát, co opravdu potřebuje, musíte znát základy zdravého stravování. Ty si snadno osvojíte v našem 9týdenním kurzu Zhubni chytře 2, kterým vás provede uznávaný výživový specialista Ing. Petr Havlíček.
Věříte přísným dietám
Od klientů víme, že s přejídáním mnohdy bojovali ve chvíli, kdy přestali držet nějakou restriktivní dietu. Tyto způsoby stravování, které spočívají v přísném omezování některých živin (např. sacharidů), sice mohou vést ke krátkodobému úbytku hmotnosti.
Problém nastává ve chvíli, kdy se po nich začnete vracet k běžnému stravování. Může se totiž stát, že se „vrátíte do starých kolejí“ a budete bezmyšlenkovitě jíst, cokoli vás napadne.
Z dlouhodobého hlediska je proto přínosnější zaměřit se na malé každodenní změny, které nejsou tak přísné.
Zakazujete si jíst konkrétní potraviny
S předchozím bodem úzce souvisí zákazy, jež si pro sebe samotné možná stanovíte. V praxi to může vypadat třeba takto: Chcete zhubnout a víte, že máte slabost pro koblihy. Proto se zapřísaháte, že se žádné koblihy už nikdy nedotknete. Ony přece mohou za to, že se sebou nejste spokojení…
Jenže pak můžete mít třeba těžký den v práci nebo jakýkoli jiný problém a co uděláte? Dost možná vletíte do pekárny pro koblihy, a ne pro jednu, ale rovnou pro tři, protože „dnes můžete“.
Vy ale můžete kdykoli. Samozřejmě, že z hlediska zdravé výživy jsou pro člověka nejlepší čerstvé a nezpracované potraviny. Jídlo by vám ale mělo dělat i radost, a tak je normální, když do svého jídelníčku čas od času zařadíte i něco „nezdravého“. Zabráníte tak pocitu, že o něco přicházíte, díky čemuž nebudete mít potřebu si „zakázané“ potraviny vynahrazovat.
Pozor, přejídání může značit i poruchou příjmu potravy
Pokud se přejídáte dlouhodobě, bojujete s hmotností, vadí vám jíst na veřejnosti nebo „zajídáte“ stres, doporučujeme navštívit praktického lékaře. Je totiž možné, že se potýkáte s tzv. záchvatovitým (psychogenním) přejídáním. Tato diagnóza přichází nenápadně, člověk o ní nemusí ani tušit. Její dopad na kvalitu života je ale enormní. Naštěstí existuje řada účinných způsobů, jak ji léčit.
Použité zdroje:
KUBALA, J. a kol. (2023). 23 Ways to Stop Overeating. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-overeating [cit. 6. 5. 2024].
URMC (2024). Understanding Compulsive Overeating. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=56&contentid=4132 [cit. 6. 5. 2024].
NZIP (2024). Záchvatovité přejídání (psychogenní přejídání): diagnóza a léčba.https://www.nzip.cz/clanek/707-zachvatovite-prejidani-diagnoza-a-lecba [cit. 6. 5. 2024].