Pesto – proč by nemělo chybět ve vaší kuchyni? Recept jako bonus

Chcete, aby byly pokrmy na vašem talíři perfektně vychucené? Pak by ve vaší lednici rozhodně nemělo chybět pesto. Pouhá lžíce této tradiční italské omáčky vyšvihne spoustu vašich jídel o několik levelů výš.
Co pesto vlastně je a jaké má využití v kuchyni? To se dočtete v dnešním článku, v němž najdete také recept na výtečné domácí pesto.

Žádná tepelná úprava, jen drcení

„Pesto“ v italštině znamená „rozdrtit“ a právě v tom spočívá jeho unikátnost. Díky drcení a vynechání jakékoli tepelné úpravy si jednotlivé ingredience ponechávají maximum chuti i živin. Kombinace najemno rozdrcených bylinkových listů s česnekem, solí, parmezánem, piniovými oříšky a olivovým olejem pak na jazyku vytváří chuťový koncert, o který se prostě nemůžete ochudit.

Pokud by vás zajímalo, kde má tato skvělá omáčka kořeny, museli byste se vydat do italského Janova. Každoročně se zde koná světový šampionát v přípravě pesta, jehož účastníci mají jediný cíl – pouze za pomocí hmoždíře a paličky vytvořit takové pesto, které ohromí kulinářskou porotu.

Zdroj cenných živin

Někdo by mohl namítat, že pesto není zdravé, jelikož je tučné. Velký podíl tuků v pestu ovšem zastávají:

  • mononenasycené tuky 
    • asi 35 g ve 100 g tradičního pesta Genovese
    • příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi
  • polynenasycené tuky
    • asi 7 g ve 100 g tradičního pesta Genovese
    • zdroje prospěšných omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Tyto nutrienty pestu propůjčují piniové oříšky a olivový olej. Ve vyvážené stravě by pro svoje zdravotní přínosy neměly chybět. Proto se jich nebojte a do jídelníčku je s klidem, ovšem v rozumné míře, zařaďte.

Pesto si můžete vytvořit i sami

Tuto italskou omáčkou dnes seženete snad v každém supermarketu. Výborné pesto si ale připravíte i doma. Získáte tak kontrolu nad kvalitou surovin, také budete moct experimentovat s různými zajímavými chutěmi. A když místo hmoždíře použijete mixér nebo elektrický sekáček, budete to mít raz dva. Jak na to?

Recept na domácí bylinkové pesto

Ingredience:

  • 2 hrsti čerstvé bazalky,
  • ½ šálku piniových oříšků,
  • ½ šálku strouhaného parmazánu,
  • 3 stroužky česneku,
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje,
  • podle chuti sůl, pepř a šťáva z citronu.

Postup: Bazalku, oříšky a česnek nasekejte nahrubo. Poté přidejte najemno nastrouhaný parmazán a mixujte. Olej přidávejte postupně a přestaňte ve chvíli, kdy bude mít pesto ideální konzistenci. Nakonec dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou, která směsí dodá příjemnou svěžest.

Tip: Bazalku můžete vyměnit za prakticky jakoukoli jinou bylinku. Výborné jsou například listy špenátu, oregana, rukoly nebo koriandru. Nahradit lze i piniové oříšky – k výrobě pesta se hodí třeba mandle, kešu nebo vlašské ořechy.

Uskladnění: Pesto přendejte do čisté uzavíratelné sklenice a na povrchu jej pokapejte trochou olivového oleje. Takto připravená směs vydrží v lednici zhruba 1 týden. Chcete, aby vám vydrželo déle? Pak jej zamrazte ve formičkách na led a rozmrazte chvíli před tím, než jej budete chtít použít.

Do jakých pokrmů se pesto hodí?

V Itálii se pesto běžně kombinuje s těstovinami nebo opečeným pečivem. Je také skvělé jako základ na pizzu, popřípadě jím můžete potřít jen její okraje.

Pesto se vám bude hodit i při grilování (nebo jiné přípravě) masa a ryb, lze ho totiž použít podobně jako marinádu. Výborné je také pro ozvláštnění zeleninových salátů nebo domácích dipů z jogurtu či zakysané smetany.

Toto je jen krátký výčet toho, jak pesto použít. Pro svou příjemnou chuť a konzistenci jej lze kombinovat s obrovským množstvím surovin, kterým dodá, jak se říká, šmrnc. Máte pesto rádi? Jaké pokrmy jím dochucujete? Podělte se o své tipy v komentářích.

Použité zdroje:

NZIP (2024). Tuky (lipidy) a mastné kyseliny. https://www.nzip.cz/clanek/1416-tuky-lipidy-mastne-kyseliny [cit. 29. 6. 2024].

DANAHY, A. (2021). Is Pesto Healthy? Types, Ingredients, Nutrients, and Recipe. https://www.healthline.com/nutrition/is-pesto-healthy#types [cit. 29. 6. 2024].

Zdroje obrázků:

Freepik | Create great designs, faster

4.5 million+ Stunning Free Images to Use Anywhere – Pixabay – Pixabay

#zhubnichytre

Věříme, že zdravý životní styl zvládnete i vy, pokud se pro něj rozhodnete. Proto jsme spolu s Petrem Havlíčkem vytvořili online kurz a píšeme pro vás inspirativní články, abychom vám na této cestě pomohli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů