Microgreens jsou plné antioxidantů. Vypěstovat si je můžete i doma. Jak na to?

Možná, že jste během návštěvy restaurace dostali pokrm, který zdobily malé zelené bylinky (microgreens). Tyto rostlinky jsou skvělou dekorací všemožných pokrmů, ale co je víc – obsahují bohatou paletu živin. Proto se ve sféře zdravé výživy těší stále větší oblibě. 

Co mikrobylinky jsou a proč byste je měli zahrnout do běžného jídelníčku? Dočtete se v dnešním článku. Na jeho konci jsme pro vás připravili návod, díky kterému si microgreens vypěstujete z pohodlí domova.

Mikrobylinky jsou malé výhonky zeleniny a bylinek

Řepa, ječmen, kedlubna – to jsou rostliny, které důvěrně znáte. Jako mikrobylinky jsou označovány (nejen) jejich první výhonky. Objevují se krátce po vysazení semínek, kdy na rostlinkách začínají růst lístky.

Mikrobylinky (microgreens) si lidé mnohdy pletou s klíčky. Jedná se ovšem o dva různé pojmy:

Obsahují mnohonásobně víc živin než dospělé rostliny

Člověk by řekl, že tak mladé rostlinky nemohou mít dostatek živin. Opak je ale pravdou. Studie ukazují, že mikrobylinky obsahují mnohem vyšší koncentraci zdraví prospěšných látek – například výhonky červeného zelí mají 40× více vitamínu C. Skvělé, že? To je hlavní důvod, proč by výhonky neměly chybět ve vašem jídelníčku. 

Konkrétní koncentrace živin závisí na druhu rostliny. Obecně lze ale říct, že mikrobylinky mají vysoký podíl polyfenolů, které vynikají silným antioxidačním účinkem. Právě díky tomu může pravidelná konzumace mikrobylinek snižovat riziko různých onemocnění, jako jsou např. kornatění tepen nebo Alzheimerova choroba.

Microgreens si můžete snadno vypěstovat doma. Jak na to?

Výhonky dnes běžně najdete v obchodech. Když se ovšem rozhodnete pro pěstování svépomoci, budete mít 100% kontrolu nad tím, co jíte. Zároveň ušetříte nemalé peníze.

Jdete do toho? Pak budete potřebovat:

Pro začátek doporučujeme sáhnout po větších semenech jako třeba fazole adzuki, fazole mungo, kedlubna, hrášek nebo petržel. Vhodné jsou také semínka ředkvičky, brokolice nebo zelí.

Dbejte na to, aby bylo osivo určené přímo pro pěstování microgreens. Můžete se po něm poptat ve zdravých výživách, popřípadě objednat z internetu.

K pěstování mikrobylinek lze zakoupit speciální misky. Bohatě si ale vystačíte s obyčejnou plastovou krabičkou, která má víčko.

Je jen na vás, zda se rozhodnete pro pěstování v zemině, kokosové kůře nebo třeba v hydroponii (=jen za pomocí vody).

Postup od zasetí po sklizeň je jednoduchý:

  1. Do nádoby vložte vámi vybrané pěstební médium a lehce ho zalijte (můžete použít rozprašovač).
  2. Na takto připravené médium rovnoměrně nasypte semínka, která taktéž pokropte vodou.
  3. Nádobu uzavřete víčkem.
  4. Denně ji kontrolujte a dbejte na to, aby prostředí v ní bylo stále vlhké.
  5. Po zhruba 3 dnech uvidíte, že semínka začínají klíčit. V této chvíli sejměte víčko a vystavte nádobu světlu – např. na okenní parapet.
  6. Mikrobylinky kropte 1× denně a nechte je růst.
  7. Svou první úrodu microgreens sklidíte pravděpodobně už po týdnu od zasetí semínek.

Takto vypěstovanými výhonky můžete ozdobit širokou škálu pokrmů. Výborné jsou zejména v salátech. Náramně se ovšem hodí i na namazaný krajíc chleba, do krémových polévek nebo k masu.

Použité zdroje:

PETRE, A. (2023). Microgreens: All You Ever Wanted to Know. https://www.healthline.com/nutrition/microgreens#how-to-grow-them [cit. 14. 5. 2024].

VINJE, E. (2023). Growing Microgreens: What, Why and How to Get Started. https://www.planetnatural.com/microgreens/ [cit. 14. 5. 2024].

XIAO Z. a kol. (2012). Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf300459b [cit. 14. 5. 2024].

NZIP (2024). Polyfenoly. https://www.nzip.cz/clanek/600-polyfenoly [cit. 14. 5. 2024].

Zdroje obrázků:

Freepik | Create great designs, faster

4 million+ Stunning Free Images to Use Anywhere – Pixabay – Pixabay

#zhubnichytre

Věříme, že zdravý životní styl zvládnete i vy, pokud se pro něj rozhodnete. Proto jsme spolu s Petrem Havlíčkem vytvořili online kurz a píšeme pro vás inspirativní články, abychom vám na této cestě pomohli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů