Jak si užít léto naplno a přitom zdravě?

Jak vypadá vaše perfektní léto? Ať už je vaše představa jakákoli, určitě do ní zapadá dobré jídlo a pití. Grilování s přáteli, návštěva festivalu nebo pobyt u moře – na všech těchto místech na vás čeká množství dobrot, které jsou extrémně chutné, ale z výživového hlediska nemusí být úplně ideální. Skvělou zprávou ovšem je, že si můžete všechny letní radovánky užít naplno a přitom v souladu se zdravým životním stylem. Jak na to?

Grilování

Dejte přednost libovému masu

Na gril nepatří pouze krkovičky a párky. Můžete na něm připravit i méně tučné maso, jako je třeba kuřecí, krůtí nebo králičí. Obáváte se, že tyto druhy masa budou po ugrilování příliš suché? Naložte je alespoň hodinu předem do nějaké chutné marinády, jejíž základ bude tvořit například kvalitní olivový olej. Takto marinované maso bude křehčí, šťavnatější a chutnější.

Solte minimálně

Je známo, že solíme víc, než bychom měli. Vysoké množství sodíku, který sůl obsahuje, má ale na lidský organismus neblahý vliv.

K vyšperkovanému dochucení grilovaných pokrmů vám přitom náramně poslouží ingredience, v jejichž složení sůl nenajdete. Na mysli máme třeba čerstvé bylinky nebo koření bez přídavku soli. Jako „zvýrazňovač chuti“ můžete zvolit nějakou kyselou složku – citronovou šťávu, jablečný ocet a podobně.

Nechcete se úplně vzdát svých oblíbených dochucovadel? To je v pořádku. Zkuste ovšem alespoň sáhnout po kvalitních produktech s nižším obsahem soli.

Na gril přihoďte i sezónní zeleninu

Aby byl váš barbecue talíř hezky vyvážený, přidejte na něj grilovanou zeleninu. Kromě potřebných nutrientů dodá celému jídlu pestrou paletu chutí, díky kterým bude váš gastronomický zážitek intenzivnější.

Výborné jsou například grilované papriky, houby, kukuřice, cukety nebo chřest. 

Pozor na otravu

Abyste během grilování zamezili nepříjemné otravě bakteriemi (např. salmonelou), dodržujte hygienické zásady. Například:

– Nikdy maso nepotírejte tou stejnou marinádou, v níž se marinovalo v syrovém stavu.
– Zeleninu i ovoce krájejte bezprostředně před konzumací.
– Výrobky obsahující mléko a vejce uchovávejte během grilování v lednici.

Mlsání

Vytvořte si domácí zmrzlinu

Většina dostupných zmrzlin bohužel obsahuje hodně cukru. Když se takovou zmrzlinou potěšíte jednou za čas, je to v pořádku. Pokud byste ji ale měli jíst denně, můžete si zkusit vyrobit zmrzlinu doma. Proč?

U domácích nanuků zkrátka víte, co jíte. Kromě množství cukru máte pod kontrolou i kvalitu jednotlivých surovin. Výrobou domácí zmrzliny se také vyhnete nežádoucím umělým přísadám, které obsahují kupované zmrzliny (mají například zlepšovat konzistenci nebo chuť).

Máte raději ovocné, nebo smetanové nanuky? Na tom nesejde. Do plastových či silikonových forem můžete dát jakoukoli směs ingrediencí, z nichž vám za pár hodin v mrazáku vzejdou chutné a hlavně osvěžující nanuky.
TIP: na našem Instagramu nebo Facebooku najdete recept na skvělé domácí nanuky!

Dejte šanci i domácím chipsům

Letní posezení a chipsy – to je nerozlučitelná dvojka. U těchto pochutin je ovšem problematické množství soli a nezdravých tuků. Víte ale, že si je můžete vytvořit snadno doma?

Budou vám k tomu stačit tenké plátky brambor, kvalitní olej (ideálně ve spreji), koření a horkovzdušná fritéza. Díky ní si vyrobíte výborné domácí chipsy během pár minut.

Výborné jsou také chipsy ze sladkých brambor (batát), mrkve nebo celeru.

Alkohol

Čím méně, tím lépe

Češi patří k největším konzumentům alkoholu na světě. Je u nás zkrátka běžnější pít než nepít. Nadměrná konzumace alkoholu ale způsobuje řadu nejen zdravotních, ale i sociálních problémů. Například se odhaduje, že alkohol hraje významnou roli až v polovině případů domácího násilí. Také se jedná o poměrně vysoké dávky kalorií.

Rozhodli jste se toto léto pít méně? Výborně! Až vyrazíte na posezení s přáteli, můžete si u obsluhy objednat tzv. mocktail. Jedná se o bezalkoholovou variantu vašeho oblíbeného drinku, která vás také jistě osvěží.

Hezké léto!

Během léta byste si měli užít zasloužené volno přesně tak, jak si přejete. Nenechte se proto stresovat tím, co budete jíst nebo pít, a nic si nezakazujte. Jen zkuste nad skladbou jídelníčku trochu víc přemýšlet a hledejte zdravější způsoby, jak do něj zařadit to, co máte rádi.

Použité zdroje:

WHO (2024). Salt intake. https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082 [cit. 8. 6. 2024].

NZIP (2024). Mýty o domácím násilí. https://www.nzip.cz/clanek/104-myty-o-domacim-nasili [cit. 8. 6. 2024].

Zdroj obrázků:

Freepik | Create great designs, faster

#zhubnichytre

Věříme, že zdravý životní styl zvládnete i vy, pokud se pro něj rozhodnete. Proto jsme spolu s Petrem Havlíčkem vytvořili online kurz a píšeme pro vás inspirativní články, abychom vám na této cestě pomohli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů