4 nápady jak odlehčit vánoční recepty

Vánoce všichni milujeme. Ať už pro atmosféru a společně strávený čas, vzájemné obdarovávání nebo dobroty, které se s vánočními svátky pojí. Hlavně to poslední může znejistit ty z nás, kteří chtějí žít zdravým životním stylem a Vánoce se svým bohatým menu do toho vůbec nezapadají.

Co kdybychom si dopřáli příjemné Vánoce a přitom nenabrali zbytečná kila? Sepsali jsme několik tipů, které vám pomohou ochočit si sváteční jídelníček a nedat tak kaloriím v jakékoliv podobě šanci.

1. Cukroví s rozumem

Upřímně, nikdo nechce Vánoce bez cukroví. Mnoho z nás má právě cukroví jako jedno ze synonym pro vánoční svátky a proto nemá smysl říkat vám, abyste nic nepekli. Cílem zdravého životního stylu není odpírání. Cestou je vědomě zvážit a rozhodnout se, kolik cukroví chcete dělat a jaké druhy.

Opravdu je to rozdíl, pokud máte máslové cukroví plněné krémem nebo jednoduché sušenky bez polevy. Ale pozor, ani zdravé a fit varianty cukroví nejsou zárukou pro nezřízené obžerství. Kvalitní a nutričně hodnotnější suroviny jsou vždy lepší volba, ale důležitý je i obsah energie, který může zůstat stejný a s tím je třeba počítat. Základem proto vždy bude umírněnost v konzumaci a když k tomu přidáte ještě naše tipy, zkrotíte na minimum i nadbytečné cukry.

Jak chytře zmáknout vánoční cukroví?

  • Snižte obsah cukru. Většina receptů má množství cukru závratné a je tu prostor pro jeho úpravu klidně i o třetinu nebo více, aniž by tím utrpěla chuť. Naopak!
  • Nechte cukroví neobalené. Pokud přece jen budete v cukru obalovat, nechte upečené kousky nejdříve vychladnout, aby se cukr zbytečně nevstřebal a zůstal jen na povrchu.
  • Vyhněte se cukrovým polevám. Jsou krásné, ale to je tak všechno. Nepřehánějte to ani s polevami čokoládovými.
  • Máslové krémy zkuste nahradit náplní z pudinku, tvarohu nebo domácí marmeládou či hustým rozvarem z ovoce. Ne vždy to recept umožňuje, ale dovolte si improvizovat a budete mile překvapeni.
  • Zkuste připravit i nepečené varianty (tzv. raw cukroví) ze sušeného ovoce a ořechů.
  • Pokud zdobíte hlavně kvůli dětem a návštěvám, můžete si část nezdobeného cukroví schovat pro sebe a kdo ví, třeba na méně sladkou variantu nakonec nalákáte i další členy rodiny.

Jen pro představu, jakou energetickou hodnotu má 100 g cukroví:
Vanilkové rohlíčky = 1930 kJ
Linecké cukroví = 2 212 kJ
Pracny – medvědí tlapky = 2130 kJ
zdroj: kaloricketabulky.cz

2. Odlehčený bramborový salát

Ačkoliv bychom se mohli i pohádat, co patří či nepatří do tradičního bramborového salátu – třeba zda má být s hráškem nebo bez něj, zda s cibulí nebo bez cibule, naprosto bez problémů se shodneme, že všechny ingredience od brambor až po mrkev musí spojit dostatečné množství majonézy.

Což o to, tu a tam lžička majonézy k pečenému či grilovanému plátku libového masa nebo ryby, případně pro „tu správnou chuť“ do pomazánky, s váhou nikomu nezamává, přesto to jde jinak. Zbytečné kalorie můžeme docela ladně, a bez ubrání na chuti, významně snížit a prospět tak i svému zažívání.

Jak na bramborový salát jinak?

  • Nahraďte část majonézy zakysanou smetanou, skyrem nebo bílým jogurtem.
  • Zkuste celkově snížit množství majonézy, které do salátu dáte, a to obzvlášť pokud nechcete zkusit výše zmíněné návrhy.
  • Dáváte-li do salátu uzeninu, oželte ji a raději přidejte trochu víc zeleniny.
  • Méně tradiční, ale zajímavou volbou může být jiná varianta salátu, např. středomořský bramborový salát v sobě žádnou majonézu nemá a bude také chutnat.

Má smysl majonézu alespoň částečně nahradit, protože:
100 g majonézy = 2759 kJ
100 g jogurtu natural = 241–396 kJ (podle množství tuku)
100 g zakysané smetany = 417–773 kJ (podle množství tuku)
100 g skyru = 259–283 kJ (podle množství tuku)
zdroj: kaloricketabulky.cz

3. Ryby, drůbež nebo vepřové bez trojobalu

K salátu jedině řízek. K salátu jedině kapra. K salátu jedině…
Co je tím pravým k salátu má každý jinak, ale jedno je pro většinu českých domácností společné: štědrovečerní večeře se neobejde bez osmaženého kousku masa. Salát už jsme si odlehčili, tak jak to samé udělat i s masem? Velmi jednoduše.

Jak z řízků nebudete pořízek?

  • Místo trojobalu udělejte řízek na přírodní způsob nebo tzv. po mlynářsku (obalte jen v mouce).
  • Zvolte jinou variantu přípravy masa: pečte, grilujte nebo zkuste vaření v páře.
  • Pokud budete smažit, pohlídejte správnou teplotu oleje a po vyndání nechte olej dobře okapat a ještě vysušte ubrouskem.
  • Osmažte masa vždy jen tolik, kolik budete jíst, tj. připravujte si porci vždy čerstvou.

4. Chlebíčky a další mlsání

Znáte to, začnou pohádky, vy se uvelebíte na gauči a před vámi mísy s cukrovím, talíře s obloženými chlebíčky a další křoupavé mlsání. A k tomu víno. Všechny ty dobroty jen volají po tom, abyste je snědly. Uf. Je jasné, že až vypnete televizi, zůstane jen pár drobků a poslední kousek neoblíbeného cukroví.

Tajně doufáme, že tohle už není „vaše realita“ a že podle pravidla, co oči nevidí, to ruce neberou, si neservírujete během svátků všemožné jídlo nonstop, ale s rozmyslem a cíleně. Nekonečné a duchem nepřítomné konzumování všeho, co je na dosah ruky, je dost možná ten nejčastější důvod, proč po novém roce tak zoufale sledujete ručičku na váze a marně se snažíte dopnout knoflíček u kalhot. Tak co se tomu vyhnout už tím, jak si poskládáte obložený talíř?

Jak si dopřát drobné pohoštění?

  • Bílé pečivo vyměňte za celozrnné nebo žitné, které také více zasytí.
  • Majonézové saláty nahraďte domácí pomazánkou z tvarohu, luštěnin nebo si připravte hummus.
  • Vybírejte kvalitní šunky s vysokým podílem masa. Omezte salámy.
  • Dejte pozor i na sýry a vybírejte méně tučné varianty.
  • Křoupavé dobroty můžete zčásti (nebo zcela) nahradit na špalíčky nakrájenou zeleninou.
  • Vyměňte solené pražené oříšky za nesolené natural.

Jedna bohatá večeře kila navíc nedělá

Nezapomínejte, že jedna večeře nebo jeden den, kdy si dopřejete nálož cukroví, pořádný kus poctivě osmaženého řízku a salát s majonézou, k tomu nějaký ten likér nebo destilát, vám kila navíc nepřidá. Pokud se ale budete labužnicky nacpávat celé svátky, bezpochyby se to projeví nejen na váze, ale i vašem zažívání a duševním rozpoložení. Proto si užívejte, ale nezapomeňte i na odlehčené dny, dostatek zeleniny, kvalitních bílkovin a také pohyb.

Pokud potřebujete nastavit zdravý životní styl od základu a nejen o svátcích, přidejte se mezi členy online kurzu Zhubni chytře. Naučíte se, jak se stravovat zdravě a dlouhodobě udržitelně tak, abyste nepřibrali a váhu si udrželi.
Více o kurzu zde >>>

Věříme, že zdravý životní styl zvládnete i vy, pokud se pro něj rozhodnete. Proto jsme spolu s Petrem Havlíčkem vytvořili online kurz a píšeme pro vás inspirativní články, abychom vám na této cestě pomohli.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů